Hogyan lettem jobb előadó az elmúlt hónapban?

máj 31, 2020

Új piaci környezet, új értékesítés?

Az elmúlt 2 hónapban, annyi új dologban próbáltam ki magam, mint eddig soha, ilyen rövid idő alatt. Otthonról kell az összes munkapozíciónkat megoldani, ügyfelek keresnek meg új igényekkel. Elkezdtük online térbe áthelyezni az előadásainkat. Ilyenkor derül ki, hogy előadóként ténylegesen mennyire vagy jó.

Megvallom őszintén életem nagyobb kihívásai közé sorolom a webináriumok elkezdését. Most komolyan, ki szereti ezt, egy laptopnak beszélek egy üres irodában.

Elvették az egyik legnagyobb előadási fegyverem, a valós emberi interakciók használatát. Nincs testbeszéd, nem tudok senki arcáról olvasni, a vicceknél nem hallom a nevetést, csak bízom benne, hogy nem kínos a csend éppen.

Ezzel szemben rájöttem sok mindenre, egy ilyen előadáson sokkal összeszedettebben, tagoltabban, átgondoltabban kell beszélni. Jóval az aktuális helyzet előtt kell járnia a gondolataimnak. A személyes előadásoknál ez nem ennyire nehéz, nekem elhihetitek.

Mi van akkor, ha beleakadok? Nem, nincs ott az a jól megszokott majd valakitől kérdezek, hogy húzzam az időt technika…

„József, szerinted, hogy van ez a téma?”

Aztán, amíg Józsefünk gondolkodik rendezem a gondolataimat.

Viszont aktuális előadás sorozatunk megtanított jobb előadóvá válni, nem függök már annyira az improvizálástól, nem függök annyira a közönség reakcióitól.

Azoknak is segítve, akik hasonló cipőben járnak csak annyit tudok tanácsolni, hogy minél egyszerűbben próbáljátok megoldani a helyzeteket és előadásotokat. Nekem a túlbonyolítás miatt volt nehezebb.

Érdemes feszegetni a határainkat, érdemes kipróbálni olyan dolgokat, amiket eddig nem tettünk. Remélem ti is hasonló módon fejlődtetek az elmúlt két hónapban a nehézségek ellenére. Én biztosan megtartom ezt a tapasztalatot és a következő időszakban is hasonló dolgokba vágok bele.

Az Egymilliós eladás! – Webinárium

Az egymilliós eladás

Szerző:

Märcz Rajmund
Direktértékesítési szakértő, tréner

Kapcsolódó cikkek: 

B2B vállalati ügyfélszerzés

B2B vállalati ügyfélszerzés

Cégünk közel 10 éve foglalkozik vállalati ügyfélszerzéssel és még mindig találkozunk olyan érdeklődővel, aki pontosan nem is tudja mit jelent ez a kifejezés. Mit csinál egy vállalat, aki ügyfeleket szerez más vállalatoknak?

Miért nehéz jó szakembernek maradni?

Miért nehéz jó szakembernek maradni?

Olyan könnyű csak rászólni a gyerekekre magyarázat nélkül. Hétvégén kisfiaimmal (3 és 4 évesek) sétáltunk a mellettünk lévő kiserdőben, bogarakat nézni. Most ez az aktuális mánia, meg a fára mászás. Lerövidítve az utat két ház között átvágtunk egy poros, füves területen. Mi sem kellett több, a nagyobb már el is kezdte rugdosni a port, a kicsi meg rákontrázott. Én kimerülten, át sem gondolva, rájuk förmedtem „hagyjátok abba”. Majd jött a válasz „de apa, én szeretném” …

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése