B2B vállalati ügyfélszerzés

ápr 3, 2022


B2B VÁLLALATI ÜGYFÉLSZERZÉS, DE MIVEL IS FOGLALKOZUNK? 

Cégünk évente több, mint 260 000 db kimenő hívást indít és közel 1500 db tárgyalási időpontot egyeztet…
Még mindig találkozunk olyan érdeklődővel, aki pontosan nem is tudja mit jelent ez a kifejezés. Mit csinál egy vállalat, aki ügyfeleket szerez más vállalatoknak?  

Arra gondoltunk, hogy a leendő partnereink számára összefoglaljuk kicsit miben jó a Training Hungary!  

Mit jelent a B2B? 

A gazdasági szférában több kifejezéssel is találkozhatunk, melyeket az angol nyelvből emeltünk át. Az értékesítés irányát tekintve több kifejezés is fontos lehet a számunkra, mint például: B2C, B2B, B2A… 

A Training Hungary ezek közül a B2B területre fókuszál! De ez mit jelent? Mit takar a B2B rövidítés?  

Szakirodalmakban a következő definíciót kapjuk a B2B kifejezésre:  

A B2B, a Business to Business kifejezés rövidítése. Magyarul azt jelenti, hogy vállalattól-vállalatig, amely a cégek közötti értékesítésre utal. Azaz olyan vállalatok, melyek más vállalatoknak értékesítenek termékeket, vagy szolgáltatásokat. 

Ezt leegyszerűsítve, ha van valakinek egy vállalkozása, ami egy másik vállalkozás számára ad el szolgáltatást vagy termékeket, akkor az a vállalkozás B2B területen értékesít. Hozok is egy jó példát erre. Pl. Irodaszerek beszállításával foglalkozik egy cég. Papír-írószer vagy egyéb napi fogyású termékeket értékesít, szállít be kisebb irodák számára havi szinten. 

Mitől lesz hatékony egy B2B érdeklődő generálás? 

A legalapvetőbb különbség a B2B és a B2C területen lévő vállalkozások között, hogy másnak értékesítenek. Amíg mi, a vállalatoknak értékesítünk, akik később a fogyasztóknak értékesítenek közvetlenül, addig a B2C területen lévő cégek közvetlenül a fogyasztókat elégítik ki.  

A mi célunk, hogy minél több erőteljes leadet generáljunk, melyeket tovább tudunk adni a megbízó vállalkozásnak. A vállalat pedig az általunk generált leadeknek fogja értékesíteni a szolgáltatását, termékét.  

Egy újabb példát hozok, a jobb megértés céljából: A Training Hungary-t megbízza egy szoftver fejlesztéssel foglalkozó cég, hogy szerezzünk nekik új ügyfeleket (generáljunk leadeket), akik számára értékesíthetik az új szoftvert. Számunkra az a fontos, hogy minél jobb minőségű leadeket hozzunk, akik nagy valószínűséggel lesznek vásárlói az adott cégnek.  

Azonban, a legtöbb ügyfélszerző vállalkozással szemben, mi nem a social felületeken keresztül célozzuk meg partnereink leendő ügyfeleit, hanem direkt módon, telefonon keresztül.  

A HATÉKONY B2B TELEMARKETING TELÉPÍTÉSE

Mielőtt jobban elmélyülünk ebben a témában, nézzünk meg pár hasznos fogalmat!  

A fenti írásomban többször használtam a lead kifejezést, ami a következőre utal: a lead egy olyan személy (a mi esetünkben egy vállalkozás), aki érdeklődést mutat az általam nyújtott szolgáltatás, termék iránt.  

Direkt módú értékesítéseknek egyik típusa a telefonon történő értékesítés. Telemarketingnek is szokták nevezni ezeket a marketing célú tevékenységeket, melyek telefonon keresztül történnek. Telefonon keresztül lehet meleg és hideg beszélgetést, megkeresést is folytatni. 

A hívások típusa kapcsolódik a lead listákhoz, vannak hideg és aktív lead listák: 

Hideg lead listának nevezzük az olyan listákat, ahol a felkeresni kívánt személyekkel még egyáltalán nem álltunk kapcsolatban, nem fogja ismerni a cégünket. Ezzel ellentétben az aktív/meleg lead listában, olyan személyeket keresünk fel, akik már kapcsolatban álltak velünk, van információjuk a cégünkről.  

Tapasztalataink alapján még mindig van igény a hideghívásokra, a telefonbeszélgetésekre a piacon. Hiába kap túl nagy hangsúlyt az online felületeken való értékesítés, még mindig nagyon sok előnnyel jár a hideghívás alkalmazása:  

  • Azonnali választ kapsz az ügyfelektől 
  • Mini piackutatás  
  • Költséghatékony 
  • Nincs helyhez kötve  
  • Személyes válaszok az ügyfelektől 

    És még sorolhatnám… 

    Felismerve ezeket az előnyöket, mi teljes mértékben hiszünk a hideghívás technikában. Habár nem teljesen úgy alkalmazzuk, mint más call center. Mi az új generációs Infuelncer Cold Call hideghívás technikánk negyven másodperces művészetét használjuk ki!  

    Mindezt hogyan?  

    Az Infuelncer Cold Call technika tökéletesen alkalmas magas minőségű marketing minősítéssel rendelkező tárgyalási időpontok egyeztetésére, lead generálásra. A hívás folyamatban 3 különböző értékesítési szakaszt különböztetünk meg. Illetve a technika sajátossága az egyedi visszajelzési rendszer, ami alapján személyre tudjuk szabni az egyeztetéseket.  

    Két nagy részre osztjuk, egyik az érdeklődő generálás, a másik pedig a tárgyalási szakasz. Az előbbit három külön nagyon fontos szakaszra osztottunk szét:  

    1. Bejutás: Az első lépés a megfelelő döntéshozó elérése! 
    2. Lead generálás: A lead generálás célja, hogy megszűrjük, azokat a döntéshozókat, akik nyitottak vagy zárkózottak a termék vagy szolgáltatás felé. 
    3. Lead minősítés: Ebben a szakaszban az érdeklődőket újra megkeressük és előminősítjük őket.

    És miért mi vagyunk a legjobbak? Pontosan ennek a technikának köszönhetően! Az ügyfelek nem érzik azt, hogy mindenképp rájuk akarjuk erőltetni a beszélgetést, ha elfoglaltak nem zavarjuk őket, majd később keressük. S mivel nem az eladás a célja a hívásainknak, hanem az érdeklődés felkeltés és a következő lépéshez való eljutás, így az ügyfél is biztonságban érzi magát, nyitott a kommunikációra. Természetesen nem szabad kifelejteni a jól megfogalmazott értékajánlatot, aminek ugyanakkora súlya van, mint magának a technikának!  

    Így működik nálunk a B2B ügyfélszerzés, ezzel foglalkozunk! 

    Emellett természetesen más területre is kiterjed a szolgáltatásunk és folyamatosan bővítjük a tevékenységünket. 

    Ha bármilyen kérdés felmerült benned, amire nem kaptál választ most nyugodtan kérdezz tőlünk! Kérdéseid tedd fel a sales@traininghungary.com email címen! 

    Úgy gondolod, hogy tudunk segíteni Neked ezen a területen?

    Nézd meg szolgáltatásainkat a weboldalunkon! 

    Szerző:

    Gál Anna

    Kapcsolódó cikkek: 

    Hogyan lettem jobb előadó az elmúlt hónapban?

    Hogyan lettem jobb előadó az elmúlt hónapban?

    Az elmúlt 2 hónapban, annyi új dologban próbáltam ki magam, mint eddig soha, ilyen rövid idő alatt. Otthonról kell az összes munkapozíciónkat megoldani, ügyfelek keresnek meg új igényekkel. Elkezdtük online térbe áthelyezni az előadásainkat. Ilyenkor derül ki, hogy előadóként ténylegesen mennyire vagy jó.

    Miért nehéz jó szakembernek maradni?

    Miért nehéz jó szakembernek maradni?

    Olyan könnyű csak rászólni a gyerekekre magyarázat nélkül. Hétvégén kisfiaimmal (3 és 4 évesek) sétáltunk a mellettünk lévő kiserdőben, bogarakat nézni. Most ez az aktuális mánia, meg a fára mászás. Lerövidítve az utat két ház között átvágtunk egy poros, füves területen. Mi sem kellett több, a nagyobb már el is kezdte rugdosni a port, a kicsi meg rákontrázott. Én kimerülten, át sem gondolva, rájuk förmedtem „hagyjátok abba”. Majd jött a válasz „de apa, én szeretném” …

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése