Miért nehéz jó szakembernek maradni?

máj 31, 2020

Olyan könnyű csak rászólni a gyerekekre magyarázat nélkül. Hétvégén kisfiaimmal (3 és 4 évesek) sétáltunk a mellettünk lévő kiserdőben, bogarakat nézni. Most ez az aktuális mánia, meg a fára mászás. Lerövidítve az utat két ház között átvágtunk egy poros, füves területen. Mi sem kellett több, a nagyobb már el is kezdte rugdosni a port, a kicsi meg rákontrázott. Én kimerülten, át sem gondolva, rájuk förmedtem „hagyjátok abba”. Majd jött a válasz „de apa, én szeretném” …

Ott álltam a két kis pöttömmel, akik kikerekedett szemmel figyeltek engem, hogy vajon miért is kellett nekik ezt abbahagyni és miért is lettem ennyire mérges. Persze, miért is tudná a két kis tündér, hogy ezt nem szabad. Tele megy a cipőjük, tiszta por lesz a hajuk, ruhájuk, nem kapunk rendesen levegőt és ráadásul zavaró. A helyzetet mérlegelve leguggoltam hozzájuk és elmagyaráztam, hogy a cipőjük tele megy kaviccsal és apát nagyon zavarja, hogy nem kap levegőt a portól. Természetesen ezt már készséggel megértették, bólintottak és mintha mi sem történt volna, haladtunk tovább.

Mennyire könnyű ezt az alap kommunikációs hibát elkövetni az üzleti életben is, ugye?

Este emésztgetve a történteket ismertem fel a helyzetet, hogy igazából érzelmi alapon rengeteg hasonló helyzettel találkozom nap, mint nap a partnereknél. Akkor miért ilyen nehéz bizonyos szituációkban megállni az érzelmi reakciót?

Biztosan Veletek is rendszeresen megtörténik, hogy a partnerek ugyan azokat a bugyuta kérdéseket teszik fel vagy kéréseket intézik felétek. Van, amikor válaszolunk és kezelni tudjuk a helyzetet és van, amikor elrontjuk, hogy „jajj, te ilyen-olyan még ezt sem tudod?” – attitűddel vezérlő mondandónk csapdájába esünk.

Ekkor kezdődik az ügyfélreklamáció, az egymásnak feszülő helyzetek, majd legyintünk „az ügyfelek hülyék”. Holott ez egy egyszerű preventív kommunikációs eszközzel könnyedén kezelhető, megelőzhető.

  • Legyél türelmes
  • Még a válaszod előtt vezesd fel magyarázat kíséretében a megoldást.
  • Fogadd el, amit mond és abból fejtsd vissza a választ
  • (igen, ez sokszor nehéz)

Úgy gondolom, hogy elismert szakemberré nem csak a világmegváltó tudással lehet lenni, sokszor elegendő kellő türelemmel a partnereket rávezetni a megoldásra. Újra és újra és újra és újra és újra.

Tudom, hogy nehéz, és nagyon könnyű egy fáradtabb vagy rosszabb lelkiállapotban türelmesnek maradni. Főleg kezdő értékesítőkön tapasztalom, hogy amikor rossz napjuk van, fáradtabbak, akkor már nem úgy kezelnek bizonyos helyzeteket, nem úgy reagálnak bizonyos ügyfél típusokra, majd jön a „most mindenki hülye”.

Picit szánjatok időt ezt átgondolni és nekem elhihetitek, ahogyan az a két pöttöm már nem rugdossa a port, mert „apát zavarja”, úgy az üzleti életben is sok helyzetre egy jó prevenció.

Hiszek abban, hogy ha ezt megértjük már sokkal jobb hellyé változtathatjuk a saját környezetünket

„A jó szakember többször türelmes, mint hinnéd!”

Szerző:

Märcz Rajmund
Direktértékesítési szakértő, tréner

Kapcsolódó cikkek: 

B2B vállalati ügyfélszerzés

B2B vállalati ügyfélszerzés

Cégünk közel 10 éve foglalkozik vállalati ügyfélszerzéssel és még mindig találkozunk olyan érdeklődővel, aki pontosan nem is tudja mit jelent ez a kifejezés. Mit csinál egy vállalat, aki ügyfeleket szerez más vállalatoknak?

Hogyan lettem jobb előadó az elmúlt hónapban?

Hogyan lettem jobb előadó az elmúlt hónapban?

Az elmúlt 2 hónapban, annyi új dologban próbáltam ki magam, mint eddig soha, ilyen rövid idő alatt. Otthonról kell az összes munkapozíciónkat megoldani, ügyfelek keresnek meg új igényekkel. Elkezdtük online térbe áthelyezni az előadásainkat. Ilyenkor derül ki, hogy előadóként ténylegesen mennyire vagy jó.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése