Miért fizetnek a Teslának több 100 millió dollárt a rivális autógyártók?

máj 31, 2020

Mivel érdekelt a téma, kicsit utánanéztem miért is fizetnek a nagyobb autógyárak hatalmas összegeket a Teslának és hogyan is működik a flottaszintű szén-dioxid-kibocsátási előírások Európában és az USA-ban.

Az USA-ban már több államban is működik egy előírás, ami az autógyáraknak megszabja, hogy bizonyos arányban elektromos autót kell gyártani, különben hatalmas büntetésre számíthatnak. Viszont van egy kiskapu, ami megadja azt a lehetőséget, hogy más autógyáraktól úgynevezett „EV credit”-eket vásároljanak, amivel kiválthatják a saját gyártásukat. Így elkerülhetik a büntetést és ezzel nagyon jól jár a Tesla. Mivel ők egyáltalán nem gyártanak fosszilis tüzelőanyaggal működő autót, rengeteg ilyen kreditet tudnak eladni. Ebből 2019-ben negyedévenként 190 millió dollár bevételük volt, ez több mint a profitjuk kétharmada!

A Tesla Amerikában 2012 óta több mint 1,7 milliárd dollárt a rivális autógyáraktól kapta – gyakorlatilag a semmiért – és ez a szám csak növekedni fog. 

Jelen pillanatban nem úgy néz ki, hogy ez nagy mértékben változna a jövőben. Amíg 2019 Q4-ben az USA-ban 47 275 db Tesla Model 3-at adtak el, addig a legkeresettebb más gyártótól származó teljesen elektromos autó a Chevrolet Bolt volt 3 307 db eladással.

Európában is bevezetésre kerül idén egy hasonló rendszer, amiben a flottaszintű szén-dioxid-kibocsátást szabályozzák. Itt a Tesla az FCA-val egyezett meg, hogy az autói egy közös flottához tartozzanak. Pontos számokat nem lehet még tudni, de elemzők szerint negyedévenként 150-200 millió dolláros bevételt könyvelhetnek el Elon Muskék a jövőben Európában is!

Ezzel a Tesla negyedévente akár 300 millió dollár közeli bevételt tudhat magáénak, mindössze azért, mert csak tisztán elektromos autókat gyárt.

Az európai piacot egyelőre még messze nem uralja olyan szinten, mint az amerikait, viszont a piaci terjeszkedéshez elég nagy segítséget jelenthet ez a bevétel és a Berlin mellé tervezett Gigafactory megépítésénél is jól jön majd.

Szerző:

Búcsú Zalán
Management szakértő, tréner

Kapcsolódó cikkek: 

B2B vállalati ügyfélszerzés

B2B vállalati ügyfélszerzés

Cégünk közel 10 éve foglalkozik vállalati ügyfélszerzéssel és még mindig találkozunk olyan érdeklődővel, aki pontosan nem is tudja mit jelent ez a kifejezés. Mit csinál egy vállalat, aki ügyfeleket szerez más vállalatoknak?

Hogyan lettem jobb előadó az elmúlt hónapban?

Hogyan lettem jobb előadó az elmúlt hónapban?

Az elmúlt 2 hónapban, annyi új dologban próbáltam ki magam, mint eddig soha, ilyen rövid idő alatt. Otthonról kell az összes munkapozíciónkat megoldani, ügyfelek keresnek meg új igényekkel. Elkezdtük online térbe áthelyezni az előadásainkat. Ilyenkor derül ki, hogy előadóként ténylegesen mennyire vagy jó.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése