Hogyan hat a koronavírus a magyar cégvezetőkre?

máj 25, 2020

A mintavételezés telefonos cégeknél a százmillió fölötti, több főt foglalkoztató szolgáltatók, illetve a néhány százmillióstól milliárdosig terjedő kereskedők, gyártócégek. Az online kérdőívek esetében pedig a kisebb vállalkozások, sokszor katás önfoglalkoztatók.

Mivel nem akartak senki szájába adni válaszokat, szabadszavas feleletre is lehetőség volt, majd az elemzés során klaszterekbe sorolták a válaszokat.

AZ ELSŐ HÉT A BEMELEGÍTÉS MINDANNYIUNKNAK

Most még a vélelmek és a félelmek irányították a válaszadókat, de a következő hetekben monitorozni fogják, hogy akár ugyanazok a cégek mennyire módosítanak elvárásaikon, terveiken, szóval a célunk, hogy ebben az itthon egészen egyedülálló kutatásban ne csupán pillanatképeket lássunk, hanem teljes folyamatokat.

Nem kell hozzá nagy szakértelem, hogy meglássuk, egészen nemzetgazdasági kérdés, hogy miképpen gondolkodnak a vállalkozók a jelen helyzetről.

E héttől új kérdéseket is föltesznek majd, illetve a jövő héttől már mérni tudják a változásokat is.

EBBEN AZ IDŐSZAKBAN VÉGEZNEK-E ÜGYFÉLSZERZŐ TEVÉKENYSÉGET?

Érint minden szakmát a behúzott fék, de kíváncsiak voltunk rá, hogy mennyire mély a probléma.

Körülbelül 48% mondta, hogy nem, leállnak az ügyfélszerzéssel, de a telefonos, nagyobb cégek esetén sokkal többen, 60% fölött választoltak így. Ráadásul a többiek is hezitálnak még, úgyhogy a következő hetekben a meglévő, fizetőképes ügyfél még a mostaninál is jobban fölértékelődik majd.

MENNYIRE MÁS AZ ÜGYFÉLSZERZÉS, MINT A VESZÉLYHELYZET ELŐTT?

46% mondta, hogy nehezebb, 24% pedig jelezte, hogy megszűntek a személyes találkozók. 18% egyáltalán nem érez különbséget a veszélyhelyzet első hete és a korábbi időszak között.

MI VOLT A HÁROM LEGNAGYOBB DÖNTÉSÜK A VESZÉLYHELYZET KIHIRDETÉSE ÓTA?

A válaszadók 32%-a számára a home office elrendelése és bevezetése volt a legfontosabb, de a második helyen a védőfelszerelések beszerzése és használata szerepel. Itt jelentős eltérés van az online és telefonos mintavétel között: online 7% körül válaszolták ezt, ami az egyszemélyes és eleve kis vállalkozások esetén érthető, a telefonon elért nagyobb cégeknél ez a pont 36%-ban, még a home office-nál is sokkal fontosabb döntés.

A harmadik legfontosabb döntés a kiadások minimalizálása, amely viszont az online kitöltők számára fontosabb, hiszen ők kisebb jövedelmű, sokszor a bejövő pénzekből magánjellegű költéseket finanszírozó önfoglalkoztók. Köztük 20% számára ez az egyik legfontosabb döntés, a telefonos mintavételnél csak 10% jelezte ezt.

A podcast elemzésben fogunk beszélni arról, hogy az anyagbeszerzés kapcsán miért alacsony még a problémajelzés, valamint a letölthető elemzésből az is kiderül majd, mennyire jelent kihívást a cégeknek a személyes ügyféltalálkozók elmaradása.

MIVEL VÁLTJÁK KI A SZEMÉLYES TALÁLKOZÓKAT?

52% telefonnal váltja föl a személyességet, 23% az online kapcsolattartást jelölte meg, ez az e-maillel és a teljesen elmaradó találkozókkal körülbelül egy szinten szerepel. Az online kitöltésnél értelemszerűen az új technológia megjelenik: a Zoom nagyon hasít, hatodik lett a listájukon 9%-kal, míg a telefonon elért cégek azt sem tudták, mi az.

MEDDIG TART EZ AZ IDŐSZAK?

A válaszokból nem az derül ki, hogy valóságosan meddig tart a válság, hanem inkább azt látjuk, mennyire optimisták a vállalkozók.

Meglehetősen, ráadásul itt a számok nem is szórnak el a kétféle mintavételnél: kb. 13% totálisan vágyvezérelt, szerintük nem lesz két hónap sem, 43% szerint 2-3, 24% szerint 3-4 hónap. Több mint fél évre 2-3% számít.

Elmondható, hogy négy hónapnál rövidebb válságra a válaszadók 80%-a számít.

MI A HÁROM LEGNAGYOBB KIHÍVÁS A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN?

A munkaerő-megtartás nyilván a kisebb cégeknél kevésbé ijesztő: a telefonos válaszadásnál viszont 34% ezt jelölte meg. A második legnagyobb kihívás a bevételkiesés, mely viszont épp az online kitöltőket érinti jobban (mivel köztük többen kvázi saját maguk alkalmazottai, akik sokszor alkalmazotti bérért vállalkozók): 36% jelölte meg közülük, a telefonosok közül csak 17%, nekik ez csak a negyedik a kihívások sorában.

A likviditás mindenkinek egyaránt komoly veszély, 23% ezt jelölte meg.

A puszta fennmaradás, tehát a potenciális csőd meglepően sok nagy céget érint: 16% jelezte, hogy veszélyben van. Ennyi nagy árbevételű cég bedőlése beláthatatlan láncreakciót indíthat el, ezért ezen a héten konkrétan rákérdezünk többek között arra is, hogy milyen területeken fogják vissza a kiadásaikat, valamint milyen időtávra van működést biztosító tartalékuk.

A kérdőív részletes elemzése az aktuális kérdéssor itt érhető el: https://traininghungary.com/kerdoiv-elemzes/

 

Szerző:

Búcsú Zalán
Management szakértő, tréner

Kapcsolódó cikkek: 

B2B vállalati ügyfélszerzés

B2B vállalati ügyfélszerzés

Cégünk közel 10 éve foglalkozik vállalati ügyfélszerzéssel és még mindig találkozunk olyan érdeklődővel, aki pontosan nem is tudja mit jelent ez a kifejezés. Mit csinál egy vállalat, aki ügyfeleket szerez más vállalatoknak?

Hogyan lettem jobb előadó az elmúlt hónapban?

Hogyan lettem jobb előadó az elmúlt hónapban?

Az elmúlt 2 hónapban, annyi új dologban próbáltam ki magam, mint eddig soha, ilyen rövid idő alatt. Otthonról kell az összes munkapozíciónkat megoldani, ügyfelek keresnek meg új igényekkel. Elkezdtük online térbe áthelyezni az előadásainkat. Ilyenkor derül ki, hogy előadóként ténylegesen mennyire vagy jó.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése